GORDOST I NEZNANJE

Mislim da su gordost i neznanje izvori svakog drugog zla.

Gordost se mekša duhovnošću, a neznanje obrazovanjem.

Mnogo surovih reči ne bismo nikada izrekli kada bismo pazili na ove dve senke.

Zato pazite kada govorite. Bolje je ćutati nego sijati zlo i laž.

Više da ćutimo, u svoju tamu tad gledamo.

Aktivnom introspekcijom i osveštavanjem svojih misli i reči; mi postajemo most..tada prestajemo da reagujemo na “spoljašnje” trigere..jer nisu deo nas.

Poniziti nas mogu samo oni kojima mi sami to dozvolimo. To ne znači biti naivan ili glup, mudro je birati kome dajemo svoju pažnju i energiju.

Ima ljudi koji samo mumljaju, sve doživljavaju lično, svi su im krivi…ne shvataju da je lek poraditi na sopstvenoj ogorčenosti i samopoštovanju. Onda te “druge” jedva čujno zaobilaziš. To nereagovanje čisti tvoj život.

Dok pak reaguješ samo kada te neko direktno ugrožava, preprečio je tvoj put ili te opkrada ili stavlja u opasnost nekog tvog, ne radi časno svoj posao a tiče se tvog prosperiteta, zdravlja ili imovine: ne možemo izbeći baš svako direktno sučeljavanje, konfrontaciju ili verbalni sukob; ali možemo da to naučimo činiti asertivno.

Svakom svojom mišlju stavljamo sebe u određena životna iskustva – čim to shvatimo, možemo da uradimo toliko toga u svom životu..pa i sada, danas..da “čuvamo mir u svetu” čuvajuci ga unutar Sebe samih ♡☆

Neka Ljubav bude ljubljena!