AUTONOMIJA – SLOBODA

Cilj ličnog razvoja jeste autonomija; podrazumeva preuzimanje potpune odgovornosti nad svojim životom i samostalno donošenje  izbora za vlastitu dobrobit, ne nanoseći time štetu drugome.

Autonomna ličnost (sloboda) ima sposobnost za svesnost (da misli), za bliskost (da voli) i za spontanost (da bude prirodna).

Put ka slobodi prvenstveno zahteva Hrabrost da se izađe iz Zone komfora, kao i usmeravanje svoje pažnje ka Rešenju a ne problemu.

Upoznavanje sopstvene nutrine i autonomije u savremenom društvu nije lagan posao, jer se od nas očekuje poslušnost normama i priznatim autoritetima od strane većine. Ukoliko osoba izlazi iz okvira poželjnog, standardnog ili pak uobičajenog ponašanja izaziva nelagodu i strah okoline.

No, ukoliko želimo da budemo uspešni u bilo čemu, u porodici, u poslu, u prijateljstvu, u kreativnosti – naš je osnovni zadatak postizanje Autonomije; jer tek tada možemo da živimo Život kakvog želimo. Sloboda nam pruža mogućnost da mislimo svojom glavom (svesnost), da osećamo slobodno i volimo (bliskost) i da budemo ono što jesmo, prirodni i svoji (spontanost).

Otpustimo kontrolu. Krenimo. Izaberimo. Slušajmo svoju Dušu. Oslobodimo sebe!

Neka Ljubav bude ljubljena!