SAMOPOUZDANJE

putsrca4

Često nas obasipaju reklamama gde su svi srećni, nasmejani, modno usklađeni, lepršavi nudeći nam pogrešne slike i uvide o samopouzdanju.

Zdravo samopouzdanje nema veze sa spoljašnjim karakteristikama; takođe ono nije duvanje, prepotencija, imidž, cooliranje, popularnost, nadmetanje i nametanje, laktarenje, manipulisanje.

Samopuzdanje je unutarnja karekteristika i kvaliteta, svesnost vlastitog bića, vlastitih znanja i veština, osecaj unutarnje vrednosti i važnosti bez potrebe za dokazivanjem i pokazivanjem, unutarnja lepota i sve kvalitete koje je duša skupila kroz život.

Samopouzdanje se gradi i stiče godinama. Dok nam je u mlađim godinama važna spoljasnjost i prihvaćenost u društvu; sa zrelošću dolaze nove spoznaje i prebacivanje ka unutarnjim kvalitetama. I to je proces. Ovisi o nizu faktora; kao na primer, obrazovanje, socijalna moć, dob, pol, svesnost, vaspitanje, društvene norme i pravila, očekivanja.

Ukoliko jasno razumemo da je samopouzdanje kvaliteta osobe iznutra; lakše se odupiremo potrebi za dokazivanjem i usporedbom s drugim ljudima, potrebom za natjecanjem i nametanjem.

Introvertne osobe su uglavnom mnogo samopouzdanije od ekstravertnih; baš zbog svoje okrenutosti ka unutra. Dok se pak ekstrovertne osobe lakše izlažu, imaju javne nastupe i moćnije samopredstavljačke sposobnosti.